Week van de werkstress – Blijf in balans
Deel 1: Week van de werkstress – Blijf in balans.
Uit de nieuwe factsheet ‘Werkstress’ van TNO (https://www.monitorarbeid.tno.nl/dynamics/modules/SPUB0102/view.php?pub_Id=100716&att_Id=4911) blijkt: in 2019 hadden 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. En de kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 3,1 miljard euro per jaar. Bijna de helft (44%) van de werknemers geeft aan dat er op het werk (aanvullende) maatregelen nodig zijn tegen werkstress.
2020 is door de coronapandemie wat de werkomstandigheden betreft een bijzonder jaar. En het is al duidelijk dat de ervaren werkstress niet minder is geworden. Het thema van de “Week van de werkstress” dit jaar “Blijf in balans” is daarmee een noodzakelijke oproep.
Hoe doe je dat: in balans blijven?
Natuurlijk zijn de omstandigheden op je werk zoals o.a. je werkplek, kwaliteit van contact met leidinggevende en collega’s, werktaken, tijdsdruk, werk- en rusttijden van invloed op het ervaren van stress. Maar laten we vooral aandacht geven aan waar het uiteindelijk om gaat: degene die (werk-)stress ervaart. Hoe blijft de werknemer in balans?
Deze week geef ik hier informatie en vooral tips voor werken met minder stress. Dus werken vanuit ontspanning en plezier. Als jij als leidinggevende weet hoe jij dit doet, herken je ook eerder de signalen van (werk-)stress bij je medewerkers. En goed voorbeeld doet goed volgen.
Wat is stress?
Stress is een vorm van spanning, positief of negatief. We associëren stress meestal met negatieve gevoelens en druk. We benoemen dan de (meestal negatieve) ervaring als gevolg van bepaalde omstandigheden. Maar een zekere mate aan stress is belangrijk om goed te kunnen functioneren. Stress geeft een fysiologische reactie in het lichaam waardoor we bijvoorbeeld goed kunnen presteren in een wedstrijd of alert kunnen reageren in een bedreigende situatie. Na de wedstrijd of als de bedreiging voorbij is volgt er rust en kan ons systeem herstellen. Kortdurende stress zet aan tot focus en beter presteren. Als de spanning echter aanhoudt en het systeem niet kan herstellen is er sprake van negatieve stress en kunnen er stressklachten ontstaan. De stresshormonen blijven actief en het lichaam blijft in een te hoge versnelling functioneren.
Negatieve stress
Wat zorgt ervoor dat spanning aanhoudt? Waardoor is er sprake van negatieve stress?
Dat gebeurt als de omstandigheden, de situatie of gebeurtenis als bedreigend, te zwaar of negatief wordt ervaren. Als degene die dit ervaart niet over de middelen beschikt om een probleem het hoofd te bieden of een taak of activiteit uit te voeren. Maar ook als diegene dénkt dit niet aan te kunnen. Het gaat om de ervaring van overvraagd worden. Door je omgeving of door jezelf. De vragen die gesteld mogen worden zijn:
Waar wordt (echt) te veel van je gevraagd?
Waar vraag je te veel van jezelf?
Werkstress aanpakken
Om werkstress aan te kunnen pakken is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan zelfzorg. Is er bijvoorbeeld voldoende ruimte voor ontspanning? Dit gaat niet alleen over de werk- en pauzetijden. Dit gaat ook over de momenten tijdens het werk waar even ruimte is voor een grapje, blik naar buiten, een beweeg- of rustmoment. De tijd die iemand zich gunt om naar het toilet te gaan. De mogelijkheid om ongestoord aan 1 taak te werken. De gevoeligheid of voorkeuren voor geluiden/muziek op de werkvloer. Maar ook momenten waarop bewust wordt uitgeademd en ontspanning in het lichaam wordt toegelaten. De hele dag “aan” staan op werk geeft geen hogere productiviteit, maar een groter risico op het creëren van spanningsgerelateerde klachten. Onder het motto alle kleine beetjes helpen: begin met die kleine ontspanningsmomenten of wel micro-pauzes zodat de opbouw van spanning in de loop van de dag regelmatig onderbroken wordt.
Wil je als leidinggevende meer informatie over verzuimpreventie en vitaliteit op het werk? Neem vrijblijvend Contact met me op. Ik geef graag informatie over de mogelijkheden die ik bied voor leidinggevenden en hun medewerkers om in balans te blijven.